Gevulde courgettes met tonijn en gegratineerde Parmezaanse kaas

En daar stond onze Catalaanse buurvrouw op haar sloffen een bescheiden klopje op onze deur gevend. In haar handen had Nuri een rieten mand. Gevuld met Judias Verdes (sperciebonen) en een paar prachtige courgettes. Uit haar moestuin. Voor ons. Ik bedankte haar uitgebreid met een innige omhelzing. Koffie en thee hoefde ze niet. En op weg ging ze, door het hek wat de moestuin scheidt, over het pad tussen de vele groentes en fruit (watermeloen, honing meloen) terug naar huis.

En, ik moest even nadenken. Wat zouden we eten. Dan komen er allerlei recepten op mijn pad. Maar, niet zo eentje als deze. Met zoveel smaken. En heerlijk op een zomerse warme dag in Spanje.

Omdat ik een aantal ingrediënten op wilde maken, heb ik het gerecht deze keer anders gemaakt. Namelijk met champignons en kalebas (of sperciebonen, broccoli in plaats van kalebas).

En, zoals je wel weet, houden wij van die pittige rode pepertjes en die gaan er 3-4 fijngesneden ook in. Gelukkig ligt er nog een handvol van die rode pepertjes in de diepvries. Cadeautje van mijn moeder toen ze een paar maanden geleden vanuit Bologna naar Barcelona vloog.

BENODIGDHEDEN keukenmes, bord, eetlepel, knoflookpers, koekenpan, houten lepel, ovenschaal, rasp, pan met deksel, zeef, ovenwanten, opdienborden

INGREDIËNTEN 1 grote courgette, olijfolie, 1 kleine ui, 2-3 uitgeperste knoflook tenen, ½ – 1 rode paprika in blokjes gesneden, (3-4 fijngesneden rode pepertjes), 2 tomaten in blokjes gesneden, (in plakjes gesneden champignons indien voorradig) 2 blikjes uitgelekte tonijn, 60 gram gegratineerde Parmezaanse kaas, in blokjes gesneden kalebas. (Ik hield de kaaskorst over en die ging in de diepvries wachtend op haar beurt om zomerse minestrone van te maken), zwarte versgemalen peper, GEEN zout (ik heb een hoge bloeddruk en vind dat er al voldoende zout zit in de tonijn. Mijn ega houdt van veel zout en strooit dit erover wanneer het gerecht wordt opgediend)

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op boven- en onderwarmte (indien mogelijk met hetelucht) op 200 graden C.
  2. Verwarm intussen het water om de kalebas in te koken. Wanneer het water kookt, gaat de kalebas erin. Giet dit af in een zeef wanneer klaar. Dit zal ongeveer op hetzelfde moment zijn dat je courgettes uit de oven komen.
  3. Snij de courgettes doormidden. Doe deze op een bord in de magnetron op vol vermogen voor 3 minuten. Ik hou van knapperig. Als je het zachter wilt, doe je het wat langer, maar zorg ervoor dat het niet papperig wordt.
  4. Haal met een eetlepel het middelste van de courgette eruit. Zet het vruchtvlees apart. Dit gebruik je later in de koekenpan.
  5. Verhit de olijfolie in de koekenpan en fruit de ui glazig. Voeg knoflook, champignons,  paprika (rode pepertjes) en het vruchtvlees toe. Bak het voor 3 minuten.
  6. Voeg de tonijn toe en roer het even goed door elkaar. Voeg zwarte peper toe en roer het opnieuw. Bak het voor een extra minuut en zet het vuur uit.
  7. Leg de uitgeholde courgettes in het midden van een met olijfolie ingesmeerde ovenschaal.
  8. Vul de courgettes met de gebakken groenten en strooi er de Parmezaanse kaas over.
  9. Zet het 10 minuten in de oven totdat de Parmezaanse kaas goudbruin is geworden.

SERVEER op een bedje van kalebas

MUZIEK Yellow Submarine van The Beatles

DRANKJE We drinken sinds een aantal weken geen alcohol meer. Bevalt erg goed. Dus mijn tip voor nu is water. Maar, drink gewoon wat je lekker vindt.

TIP Gebruik zoveel mogelijk groenten die in de ijskast liggen. Zolang je maar in de gaten houdt, dat als je niet zo van zoet houdt, er bijvoorbeeld niet teveel doperwtjes aan toevoegt of andere zoetsmakende groenten.

Romantiek van het gerecht: Onze vriendin Marion Huijbrecht vroeg om het recept. Hier is het dan, meis!


2 thoughts on “Gevulde courgettes met tonijn en gegratineerde Parmezaanse kaas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s