Ik mis alleen de HEMA… en frikandellen

P3610905In januari 2006 kwam het boek uit “Ik mis alleen de HEMA” en een maand later reisden we vanuit Zuid-Afrika naar Nederland voor ons huwelijk.

Marion Witter, auteur van het boek Ik Mis Alleen De Hema, was erbij. In het oude stadhuis van Naarden-Vesting trouwden we.

Een paar maanden daarvoor kregen we een e-mail met de vraag van Marion of ze mij mocht interviewen voor haar boek, geïntrigreerd als ze was door ons verhaal.

In 2003 geëmigreerd met man en hondenkinderen Nyambi en Pumbaa vanuit Nederland naar Zuid-Afrika, waar ik de vrouw van mijn leven vond in een klein dorpje, Tulbagh.

Vandaaruit verhuisden mijn nieuwe liefde en ik naar Wellington waar we een wijnboerderij kochten genaamd Kleinbegin. Kleinbegin was even een goede naam, maar werd al snel Carolinahoeve. Carolinahoeve vulde zich met paarden, honden, koeien, een wijnkelder, wijn op Frans en Amerikaans eiken, een nieuw huis, een guesthouse en een Italiaans restaurant.

Maar, het bloed kruipt waar het niet gaan kan en natuurlijk miste ik af en de Nederlandse etenswaren, waaronder frikandellen.

Dit recept heb ik stiekum overgenomen en… deze frikandellen zijn vurrukkulluk!!

Benodigdheden

Plastic fles, scherp mes, pan, frituurpan, eetlepel, theelepel, 3 kommen (1 voor de curry, 1 voor de mayonaise, 1 voor de frikandellen), keukenmachine

 Ingrediënten en bereiding

Voor de curry:

– 1 blikje cola – 1 gesnipperd uitje – 2 el boter – 2 tl kerriepoeder – 2 tl paprikapoeder – 1 el tabasco – zout en peper – 2 el worcestersaus – sap van een halve citroen – 400 ml ketchup – 4 el appelmoes

Bereiding: Fruit een gesnipperd uitje in boter. Voeg kerriepoeder, tabasco, zout, peper en paprikapoeder toe, en daarna een blikje cola. Laat dit inkoken tot ongeveer 100 milliliter. Voeg citroensap toe en twee eetlepels worcestersaus. Dan 400 milliliter ketchup en vier eetlepels appelmoes. Roeren, afkoelen, klaar.

Voor de mayonaise: – 2 eidooiers – 1 tl mosterd of mosterdpoeder – 3 tl citroensap of azijn – 200 ml schone en verse olie – zout en peper – honing. Maar je kunt het jezelf ook lekker makkelijk maken en wat ik vind dat de beste kant-en-klare mayonaise is: Kewpie mayonaise.

Bereiding: Neem twee eidooiers, voeg de mosterd en azijn of citroensap toe en klop dit op. Giet er in een dunne straal olie bij en blijf kloppen.

Als de saus dik en romig is zout en peper toevoegen. Je kunt ook honing toevoegen voor een extra kick.

Voor de frikandellen:

– 500 gr gehakt – 200 gr spek – 200 ml slagroom – 100 gr paneermeel – 1 tl nootmuskaat – 2 tl uipoeder – 2 tl knoflookpoeder – 2 tl sambal badjak – zout en peper – zout water of bouillon

Bereiding: Meng alles in de keukenmachine tot een dikke natte brij. Dit kan even duren en het is aan te raden dit in meerdere porties te doen. Bezuinig niet op de kruiden.

Snijd van een plastic petfles de achterkant eraf en vul de fles met de kleffige vleesmassa. Druk de brij met je vuist door de opening van de petfles in langwerpige drollen. Dit vergt oefening, maar je hebt het zo onder de knie. Kook deze staven acht minuten in zout water (of bouillon) van ongeveer 90 graden. Laat de gekookte vleesstaven drogen en leg ze in de koelkast. Neem een frituurpan en bak de frikandellen tot ze goed bruin zien.

Serveer de frikandellen met gesnipperde ui, mayonaise en curry en frietjes.

Tip: Frikandellen die overblijven kunnen in de vriezer. Voor de volgende keer dat je ze weer hebt gemist!

Lekker met een Spa Rood

Muziek: Missing you van Chris de Burgh

Romantiek van dit gerecht: Elke keer als we in Nederland zijn, gaan we even naar de FEBO. De laatste keer dat we in Den Bosch waren, zagen we eenzelfde automatiek. Gevuld met Bjørn Borg ondergoed. Mijn vrouw vond het geweldig!

10010040027247411012763_468084659950836_94282248_n

 

Wat je nog meer zou kunnen missen: appelstroop, hagelslag, Calvé pindakaas, Knorr Boerenomelet, zakjes nasi/bami/macaroni-mix, sambal, chocola, Berenburg, Karvan Cevitam siroop, Diele pastilles, pepernoten, strooigoed, trassi, tampons, washandjes, thee, muntendrop, TV-pastilles, wiebertjes, salmiakknotsen, speculaas, de nieuwste Allerhande, tijdschriften (roddel, koken, tuin, nieuws, vrouwen, Donald Duck)  Jodenkoeken, stroopwafels, haring, paling, Hollandse garnalen, kaas, Elmex, Zwitsal, chocolade/suikerkoekjes, Bastogne koeken, Duyvis sausjes, Mad saus, Hema rookworst, boerenkool, capucijners, Duyvis borrelnoten, ontbijtkoek, sandwich spread, (wijn) zuurkool, Marie Jo lingerie,


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s